شناسایی کانونهای انتشار و چگونگی جابجایی آن،
شناسایی کانونهای انتشار و چگونگی جابجایی آن، مدلسازی و پیشبینی تاثیر اقدامات مقابله گرانه، از جمله کاربردهای GIS و سنجش از دور در مقابله با پدیده انتشار #ریزگرد ها می باشد.
کاربرد GIS و سنجش از دور در مقابله با پدیده انتشار ریزگردها:
طوفانهای گردوغبار یکی از مهمترین چالشهای اخیر در منطقۀ غرب آسیا محسوب میشود. برای پایش و کنترل آلاینده های هوا در سطح وسیع، روشهایی که از سرعت و دقت بیشتر و هزینه کمتری برخوردار باشند مورد نیازمی باشند. با استفاده از تلفیق روشهای سنجش از دور، آنالیزهای آماری و تحلیل های مکانی در GIS میتوان تجمع مکانی آلایندهها را در سریهای زمانی مختلف مدلسازی کرده و به صورت نقشه های کاربردی درآورد و نیز نتیجه پیشنهادات مقابله گرانه را شبیه سازی نمود.
بدین منظور میتوان با استفاده از قابلیتهای مدلسازی مکانی- زمانی سیستم اطلاعات مکانی (GIS)، دادههای بهدستآمده از سنجش از دور (RS) و اطلاعاتی همچون سرعت باد، رطوبت خاک، بافت خاک، مدل ارتفاعی زمین وسایر المانهای هواشناسی و اقلیمی مؤثر در پدیدۀ #ریزگرد، نواحی بحرانی و مخاطره آمیز را شناسایی و مدلی برای برآورد میزان گردوغبار برخاسته از سطح زمین طراحی و توسعه داد و همچنین میزان انتشار جریانهای افقی ریزگرد را نیز محاسبه کرد.
منابع: - ارزیابی روشهای سنجش از دور در تجزیه و تحلیل مکانی-زمانی پدیده ریزگرد/ شهناز محمدینژاد
-ارائه و ارزیابی مدل جدید مکانیـ زمانی انتشار ریزگردها در مقیاس منطقهای/ الهام خدابندهلو، عباس علیمحمدی سراب